ΓΙΝΕ Ο ΗΡΩΑΣ ΠΟΥ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ [βήμα Ε’: παίξε με την καρδιά σου]

ΓΙΝΕ Ο ΗΡΩΑΣ ΠΟΥ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ [βήμα Ε’: παίξε με την καρδιά σου]

Οι άνθρωποι αλλά και οι σκύλοι διασκεδάζουν ιδιαιτέρως τη διαδραστικότητα, αυτό που αποκαλείται παιχνίδισμα ή παιχνίδι. Είμαστε και εμείς αλλά είναι και οι σκύλοι ζώα εγγενώς κοινωνικά και τους αφορά το καθρέφτισμα της ύπαρξης τους μέσω της ανταπόκρισης του άλλου, μέσω της ανταπόκρισής σου.

Παίζοντας με τον σκύλο σου τον βοηθάς να καταλάβει ότι μια συνεργασία έχει αποτέλεσμα ευχάριστο και ενθαρρυντικό. Έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητες να “μαλακώσει” ένας στρεσαρισμένος σκύλος αλλά και να συγκεντρωθεί ένας άλλος αποσπασμένος στο νου. Όμως, κάθε σκύλος είναι ξεχωριστός. Η μοναδικότητα του αυτή θα μας καταδείξει και τον ταιριαστό τρόπο που θα παίξουμε μαζί του. Όπως ορισμένοι επιλέγουν το ποδήλατο έτσι και κάποιοι άλλοι επιλέγουν τα επιτραπέζια παιχνίδια. Κατά έναν τρόπο – μη διακριτό εξαρχής – και οι σκύλοι έχουν προτιμήσεις.

Βρες εκείνο το παιχνίδισμα με το οποίο ο προκληθείς ενθουσιασμός να είναι στην σωστή δοσολογία, να φαντάζει διαχειρίσιμος. Ουσιαστικά, να μην διεγείρεται ο σκύλος σου τόσο ώστε να μη καταφέρνει να σκέφτεται ή να μην μπορεί να ηρεμήσει. Παρατήρησε τον σκύλο που έχεις μπροστά σου και γίνε εφευρετικός, προσδίδοντας ποικιλία στις προτάσεις σου (κυνηγητό, κρυφτό, επαναφορά, αναζήτηση, συνεργατική διελκυστίνδα, εκπαιδευτικές προκλήσεις).

Να παίζεις με τον σκύλο σου σε περιβάλλοντα, στιγμές και συγκυρίες που να αισθάνεστε και οι δύο άνετοι και ασφαλείς.Και διέκοψε το παιχνίδισμα όσο ακόμα υπάρχει κέφι.

Σε κάθε περίπτωση, μην πτοηθείς. Και παίξε καθημερινά, από λίγο. Διασκέδασέ το και εσύ. Παίξε με την καρδιά σου.

Just a photo from a book titled ”Treat!” from Christian Vieler, photographer in Waltrop, Germany.

Nikos Tsiamis

Leave a Reply

*