ΓΙΝΕ Ο ΗΡΩΑΣ ΠΟΥ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ [βήμα Δ’: δείξτου τι θέλεις]

ΓΙΝΕ Ο ΗΡΩΑΣ ΠΟΥ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ [βήμα Δ’: δείξτου τι θέλεις]

Καθεμιά μέρα, καθεμιά στιγμή μέσα στη κάθε μέρα, ο σκύλος σου δρα, αντιδρά και συχνά επιλέγει (είτε κατά τα φαινόμενα παθητικά είτε ολοφάνερα ενεργητικά).

Σαν βασική στρατηγική εκπαίδευσης του σκύλου σου – σε μια σειρά από δοθείσες αφορμές, σε κάθε συγκυρία – δοκίμασε να σκεφτείς πως θα ήθελες να αντιδράσει/συμπεριφερθεί και όχι πως δεν θα ήθελες να αντιδράσει/συμπεριφερθεί. Πως θα ήθελες να επιλέγει και όχι πως δεν θα ήθελες να επιλέγει. Πρόκειται για δύο αντίθετες – στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους αλλά και στις πρακτικές προεκτάσεις τους – οπτικές.

Όταν στον περίπατό σας τυγχάνει να σας πλησιάζει ή εσείς να πλησιάζετε έναν οικείο ή μη οικείο άνθρωπο τι θα ήθελες να κάνει ο σκύλος σου; Είναι άλλο να σκεφτείς «δεν θέλω να πηδήξει πάνω του, δεν θέλω να τον ενοχλήσει» και εντελώς άλλο «θέλω να σταθεί ή να καθίσει ή να ξαπλώσει μπροστά του». Ας του δείξουμε λοιπόν ακριβώς αυτό να καταφέρνει: να στέκεται, να κάθεται, να ξαπλώνει όταν βρίσκεται κοντά σε άνθρωπο.

Όταν χτυπάει το κουδούνι τι θα ήθελες να κάνει ο σκύλος σου; Είναι άλλο να σκεφτείς «δεν θέλω να γαυγίσει, δεν θέλω να τρέξει στη πόρτα» και εντελώς άλλο «θέλω να πηγαίνει στη θέση του και να παραμένει εκεί σιωπηλός και υπομονετικός». Ας του δείξουμε λοιπόν ακριβώς αυτό να καταφέρνει: να πηγαίνει στη θέση του και να παραμένει εκεί σιωπηλός και υπομονετικός όταν χτυπάει το κουδούνι.

Είναι άλλο «δεν θέλω να με τραβά στο περίπατο» και άλλο «θέλω να επιδιώκει να περπατά με το ρυθμό μου».Είναι άλλο «δεν θέλω να φεύγει μακριά μου» και άλλο «θέλω να επιδιώκει να βρίσκεται κοντά μου».Είναι άλλο «δεν θέλω να γαυγίζει ασύστολα» και άλλο «θέλω να επιδιώκει να διαχειρίζεται τη παρόρμηση».

Οπότε, δείξτου τι θέλεις.

Just a photo from a book titled ”Treat!” from Christian Vieler, photographer in Waltrop, Germany.

Nikos Tsiamis